Från vänster: De tre lokalredaktörerna. Lasse Gunnarsson, Bertil
Melkersson och Sven Lindström. Foto: Karin Malmsten.

Detta skrevs när jag blev ombedd att medverka i boken “De tre redaktörerna minns 51 år som lokalkorrar i Gnosjö. Del 2.” av Sven Lindström, Bertil Melkersson, Lasse Gunnarsson. 2006. Isabergs Förlag.

Delar av detta är alltså tidigare publicerat. Det som publicerades i boken var en kortare variant.

Karin Malmsten (född Hermansson 1955), lokalredaktör i Gnosjö
december 1977 – mars 1978.


Var kommer du ifrån?

Fortfarande när någon frågar svarar jag automatiskt: Gnosjö. Då har jag egentligen inte bott i Gnosjö sen 1976, när jag flyttade för att gå journalisthögskolan.

Jag tillhör dem som tror att jag måste känna trygghet, mina egna rötter och min egen historia, för att våga lyfta blicken och lära känna omvärlden. Därför har jag alltid varit mer intresserad av att resa i Afrika än i västvärlden. Därför berättar jag gärna att jag är bonnadotter i tionde generationen på samma gård och kommer ifrån Gnosjö. Därför säger jag med stolthet att både morfar Gunnar Svensson och morbror Lasse Gunnarsson skrivit i VN. Tre generationer på Värnamo Nyheter!

Gnosjö för mig

är lågstadiets skolår i kommunalhusets källare med skrämmande tandläkarelukt i trappan från folktandvården på översta våningen. Smörgåspaket hemifrån och hopklistrade skolradiohäften av utspilld chokladmjölk i bänkarna och Tappers kiosk på rasterna. Sparken eller cykeln till skolbussen från Sven Carlssons. Juniorkamraterna i Saron, kojbyggen och nervikta gummistövlar, där jag skrev Beatles med tusch, köpta på lanthandeln Grönstrands.

Nybyggd skola

Vi fick flytta till nybyggd skola där vi gick i nedersta huset, och skolmaten började serveras andra terminen i femman. Jag kommer ihåg Bibeln som ibland låg på skolbänken efter rasten för att peka ut och reta mig, som växte upp i frikyrkan. Fast då pratades aldrig om mobbing och allt var idyll.

Jag förfasades över tjuvrökarna på toaletterna i skolans källare.

Den gamla cykeln, som vi målade ”konstnärligt”, borde fortfarande borde vara gömd i mossen när vi fyra tröttnade på konstprojektet i teckningen.

Metallarbetare

Sommarjobbet, fr o m mellanstadiet t o m gymnasiet, på Bröderna Liljas Metallvarufabrik där vi borrade, gängade, fräste, packade, plastgjöt, lackade, och gjorde Ideal90-lås, samtidigt som vi pratade killar.

Och ibland kom min farbror tillika fabrikören Ture i skitigt förkläde direkt från förnicklingen eller skaketunnan upp på låsarummet soliga sommardagar och sa:

– Här kan ni inte sitta i värmen flecker. Iväg och bada.

Då tog vi cykeln till Hästhultasjön, dök från Store Sten och försökte kolla årtalet på Årtalsstenen, där ett årtal knackats in en gång vid rekordlågt vattenstånd.

Lokalredaktör

En kväll under journaliststudierna ringde chefredaktör Karl-Erik Johansson och erbjöd jobb som lokalredaktör i Gnosjö.

Det blev bara i tre månader, för sen lockade att resa i Afrika och jobb på Sveriges Radio.

I Gnosjö på lokalredaktionen fanns ”human touch” långt innan begreppet existerade för mig. Jag skrev dödsrunor och tecknade porträtt av jubilarer, gick på föreningsmöten, missionsauktioner och luciatåg.

Fick skäll av läsarna när jag inte hann med att fota alla missionsauktioner och lucior.

Fick skäll av läsarna när det var för mycket luciatåg och kyrkor på bild.

Det brann både i Gnosjö kyrka efter blixtnedslag, och på High Chaparral när tåget tände eld i mossen och skogen.

Jag jobbade varannan helg och upptäckte när jag lämnade in övertidsrapporten att för övertiden fick jag varken komptid eller övertidslön på VN..

Friheten var stor att skriva om det jag själv tyckte var intressant emellan annonser och notiser. Jag upptäckte att en notis ofta lästes mer och kommenterades mer än ett med oändlig möda hopskrivet långt reportage.

Jag bär fortfarande titeln lokalredaktör med stolthet, arbetar på Sveriges Radio Jönköping i Värnamo, och sänder program i P1 och P4. (Från 2006.)

Här kan du läsa mer om Bertil Melkersson. Reportage i Värnamo Nyheter den 20 juni 2015 med anledning av hans 80-årsdag. http://www.vn.se/article/bertil-tog-ett-rejalt-yrkeskliv/