Inte alla som fått epitetet “Syster” av radiolegendaren Perka Lindorm (1909-1989), son till poeten Erik Lindorm.
Han var radions “allvetare” som svarade på allt. Programmet hette “Svar idag”.
Denna hälsning bör ha varit någon gång tidigt 80-tal. När han var med hos oss och redde ut begreppet “Inför vår Herre är vi alla smålänningar”. Då fick vi lära oss att det inte betyder smålänningar som vi tror. Utan att uttrycket kommer från ” små länningar” dvs små människor.
Att vi inför Vår Herre är vi alla små människor.

Frasen har vi “Zacharias Topelius att tacka för. Han tog till klyschan för 130 år sen i ett jultidningskåseri och menade att hur kaxiga vi än tror oss vara, så är vi människobarn ganska små inför Vår Herre, vare sej vi bor i Stockholm, Oskarshamn eller Vuollerim. Han var inte speciellt ute efter smålänningarna. Förresten hade han snott uttrycket från danskarna. Där heter det: “Vi er alle Jyder for Vorherre” — Vi är alla jyllänningar inför Vår Herre. Skribenterna stal som korpar från varann redan för 130 år sen.”(Gits Olsson)

Mer om Perka Lindorm https://sv.wikipedia.org/wiki/Per-Erik_Lindorm