Sitter och lyssnar på radion där många berättar fina minnen av Gösta Linderholm.

Jag går till min bokhylla och tar fram “Lenas och Göstas bok” som fick jag av dem den 3 maj 1990. Jag vet det för de har skrivit i den.

Jag minns tillfället väl. Radio Jönköping hade under många år, nästan från starten på 70-talet till och med sommaren 2003, en sommarserie som hette “Sommargästen”. Den lokala varianten på Sommar i P1. De som fick vara med i sommargästen måste ha anknytning till Jönköpings län, men inte längre bo kvar här. De fick sommargästa. Och det är bara att konstatera. Många mindes med glädje.

En av dem var Gösta Linderholm. Hans mamma var från trakten Landsbro/Vetlanda.

- Många somrar tillbringade jag på en grisfarm utanför Vetlanda, mindes Gösta i sitt radioprogram. 

Att jag minns inspelningen så väl beror på främst två saker.

Den ena var att Gösta ville att hans fru Lena skulle sitta mitt emot honom när han bandades, så han talade till henne. Om kärlek, Provence och livet.

Det andra var att han propsade på att bara spela sin egen musik för han hade utgått från den när skrev sitt manus. Det är enda gången det har hänt under alla år jag producerade ”Sommargästen”. De flesta valde att spela andras musik.

Sen minns jag förstås värmen i studion mellan Gösta och Lena. Fast det är över trettio år sen vi möttes.

Gösta Linderholm,

f. 22 juni 1941, Stockholm

d. 29 december 2020, Strängnäs

sångare, musiker, kompositör, sångtextförfattare

https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6sta_Linderholm

En hälsning från Lena och Gösta